Skip to main content Skip to footer

RED3 implementatie position paper

De Nederlandse regering is voornemens per 1 januari 2026 de Renewable Energy Directive 3 (RED3) in Nederland te implementeren. De Wet Milieubeheer (Wmb) en het onderliggende Besluit energie vervoer (Bev) en de Regeling energie vervoer (Rev) worden hiertoe gewijzigd. Het voorstel tot wijziging van de Wmb is eind 2023 in consultatie gegaan. De RED3 geeft voor verduurzaming van transport aan lidstaten de optie om te sturen op 29% hernieuwbare energie in 2030 óf op 14,5% CO2-ketenreductie in 2030. De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) kiest in het verlengde van het Klimaatakkoord voor die laatste optie en introduceert daarmee voor een nieuwe handelssystematiek op CO2-basis.

Dat betekent dat het huidige HBE-systeem, dat stuurt op hernieuwbare energie, komt te vervallen. Het huidige systeem stuurt op energie-inhoud en beloont leveringen van hernieuwbare energie aan vervoer met Hernieuwbare Energie Eenheden (HBE’s). Eén HBE staat gelijk aan 1 GJ hernieuwbare energie. HBE’s worden in het nieuwe systeem vervangen door Emissie Reductie Eenheden (ERE’s). Vanaf 2026 worden brandstofleveranciers beloond met één ERE per kilogram gerealiseerde reductie van CO2-equivalenten. ERE’s zullen, net als HBE’s, verhandelbaar zijn en in te zetten zijn door partijen met een jaarverplichting om aan hun verplichting te voldoen. 

Nieuw is ook dat I&W ervoor kiest om aparte sectordoelen in te voeren. In het huidige systeem kunnen leveringen aan alle vervoerssectoren tezamen bijdragen aan de jaarverplichting van leveranciers aan wegvervoer. Dat betekent dus dat brandstofleveranciers in de scheep- en luchtvaart geen verplichtingen hebben maar wel HBE’s kunnen verwerven, om die vervolgens te verhandelen met brandstofleveranciers voor wegvervoer die wel aan de jaarverplichting moeten voldoen. Met de nieuwe Wmb wordt hier een einde aan gemaakt doordat iedere vervoerssector een aparte reductieverplichting krijgt om uiteindelijk tot 14,5% CO2-reductie te komen in de sector als geheel. De sectoren met een verplichting worden: luchtvaart, zeevaart, binnenvaart en wegvervoer. De toegestane grondstoffen en limieten per sector zullen worden vastgesteld in een nieuw Besluit energie vervoer. In een Kamerbrief heeft I&W een aantal voorstellen al aangekondigd.

In dit position paper geeft de NVDB daarop haar reactie.