Skip to main content Skip to footer

Publicatie regeerprogramma kabinet Schoof

Vandaag heeft het kabinet Schoof het regeerprogramma gepresenteerd. Hiermee werkt de regering het hoofdlijnenakkoord verder uit dat is gesloten tussen PVV, VVD, NSC en BBB. De NVDB verwelkomt diverse positieve elementen voor het investeringsklimaat en de productie van biobrandstoffen in Nederland. Tegelijk signaleren wij dat het programma nog weinig houvast biedt voor hoog ambitieniveau voor duurzame biobrandstoffen en het waarborgen van toegang tot duurzame biogrondstoffen. Het is nu aan de nieuwe regering om de plannen te concretiseren en uit te voeren.

Hieronder geven wij een kort overzicht van de meest relevante punten voor mobiliteit en biobrandstoffen.

Klimaatdoelen
Het kabinet heeft al aangekondigd vast te willen houden aan de door de Europese Unie vastgestelde klimaatdoelen. In 2030 moeten de broeikasgasemissies in Nederland met 55% zijn verminderd ten opzichte van de niveaus in 1990. In deze context is het kabinet onder andere voornemens te onderzoeken welke rol er is weggelegd voor de (tijdelijke) opname van CO2 uit de atmosfeer. Het Klimaatplan 2025-2035 zal concrete klimaatmaatregelen bevatten om de doelen te bereiken, op basis van de verplichtingen in de Klimaatwet.

Investeringsklimaat
Het kabinet richt zich op het diversifiëren van de energievoorziening om Nederland energie-onafhankelijker te maken. In dit kader wordt de binnenlandse productie van duurzame brandstoffen als gunstig gezien om de energieafhankelijkheid te verminderen. Het kabinet committeert zich aan de binnenlandse productie en het gebruik van duurzame brandstoffen in de nationale en internationale mobiliteits- en transportsectoren. Dit biedt volgens het kabinet kansen voor de industrie, gezien de kennis, expertise en gunstige locatie van Nederland, en draagt bij aan de energieonafhankelijkheid.

Wegvervoer
Het regeerakkoord merkt op dat de Europese Unie voldoende plannen heeft opgesteld voor de decarbonisatie van wegvervoer. Er wordt onder andere verwezen naar de stimulering van hernieuwbare energiebronnen (onder andere neergelegd in de Richtlijn Hernieuwbare Energie) en de toename van gebruik van elektrisch vervoer door het faciliteren van publieke laadinfra. Naast de implementatie van Europese beleidsmaatregelen, plant het kabinet de groei van voertuigen met zero-emissie op nationaal niveau te ondersteunen, inclusief belastingmaatregelen en de uitrol van laadinfra.

Maritiem en binnenvaart
In 2025 presenteert de regering een nieuwe beleidsagenda voor vrachtvervoer over weg, spoor en water, met een focus op de energietransitie. In dit kader zal de rol van zeehavens worden versterkt. Het regeerakkoord benadrukt dat de energietransitie in de scheepvaart belangrijk is om toekomstbestendig te blijven.

Luchtvaart
Het kabinet ontwikkelt een aanpak voor de energietransitie in de luchtvaart en een roadmap voor Sustainable Aviation Fuels (SAF) om schoner vliegen mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat voldoende energie (uit Nederland en Europa) beschikbaar zal zijn in de toekomst. Dit plan wordt in de lente van 2025 gepresenteerd.