Skip to main content Skip to footer

Prinsjesdag 2024

Gisteren presenteerde het kabinet-Schoof haar financiële plannen voor het komende jaar.
De NVDB verwelkomt het feit dat het kabinet op alle punten vasthoudt aan de klimaatdoelen gesteld door de Europese Unie en dat het beleid omtrent biobrandstoffen in grote lijnen op koers blijft.

Onderstaand een korte samenvatting van de punten die voor ons opvielen en die relevant zijn in het kader van verduurzaming transport & biobrandstoffen.

Klimaatdoelen

  • Het kabinet streeft ernaar om tegen 2050 alle fossiele brandstoffen in de mobiliteit te vervangen door hernieuwbare brandstoffen, met als tussendoel een broeikasgasreductie van 14,5% (well-to-wheel) in 2030. Dit sluit aan bij de eerder ingezette koers van het vorige kabinet en de afspraken uit het Fit for 55-pakket, o.a. in de context van ETS2 (het Europese emissiehandelssysteem) en de Richtlijn Hernieuwbare Energie. 
  • Verschillende sectoren in Nederland, zoals de binnenvaart en de landbouwsector, zullen daarmee onder het ‘opt-in’-systeem van ETS2 gaan vallen.
  • Tegelijkertijd wordt het kader voor hoogwaardige toepassingen van biogrondstoffen verder ondersteund. De maatregelen die daarvoor zijn ingevoerd, zullen onder het nieuwe kabinet worden voortgezet. Dit najaar komt de overheid met een voortgangsbrief over het Duurzaamheidskader voor biogrondstoffen. Bovendien zal er een strategie voor biogrondstoffen worden gepresenteerd.

Zeevaart

  • Het kabinet streeft ook naar klimaatneutrale zeevaart tegen 2050 en ziet de implementatie van het Fit for 55-pakket (waaronder de FuelEU Maritime-verordening) als een belangrijke stap richting dit doel.
  • Daarnaast wordt het Maritiem Masterplan, dat zich richt op de verduurzaming van de maritieme sector, verder uitgerold. Voor dit plan is € 210 miljoen toegekend vanuit het Nationaal Groeifonds, waarvan € 110 miljoen voorwaardelijk is. 

Luchtvaart

  • In 2025 zal het ministerie samenwerken met de luchtvaartsector om een routekaart voor duurzame luchtvaartbrandstoffen op te stellen.
  • Tussen 2026 en 2029 wordt een stijging van de uitgaven uit het Klimaatfonds verwacht voor duurzame luchtvaartbrandstoffen, van € 1 miljoen in 2026 naar € 18,6 miljoen in 2029.
  • In het kader van de verduurzaming van de luchtvaart verwijst het kabinet verder naar de doelstellingen die zijn vastgelegd in de Richtijn Hernieuwbare Energie en ReFuelEU Aviation verordening.
  • Er worden geen aanvullende doelen gesteld bovenop deze doelen, terwijl in de begrotingsplannen van 2023 nog werd gesproken over een doel van 14% duurzame brandstoffen in de luchtvaart in 2030.