Skip to main content Skip to footer

Klimaat- en Energieverkenning 2024

Klimaatdoelen halen? Zet dan in op versnelde opschaling van duurzame brandstoffen in mobiliteit

De onlangs gepubliceerde Klimaat- en Energieverkenning 2024 (KEV 2024) laat zien dat Nederland met het huidige beleid de gestelde klimaatdoelen niet zal behalen. Ook de indicatieve doelstelling voor mobiliteit is buiten bereik. Duurzame biobrandstoffen zijn een duurzaam en betaalbaar alternatief voor fossiele brandstoffen en een verhoogde inzet is op korte termijn haalbaar. Het kabinet moet hiermee zo snel mogelijk aan de slag. 

Klimaat- en Energieverkenning 2024
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) komt tot de conclusie dat de CO2-uitstoot in 2030 hoger uitvalt dan een jaar geleden werd verwacht. Dat betekent dat er grotere opgave ligt en minder tijd over is voor het nemen van maatregelen. Daar komt bij dat het aangekondigde (‘geagendeerde’) beleid van deze regering is naar verwachting leidt tot nog meer uitstoot. Ook het indicatieve doel voor mobiliteit is niet binnen bereik. De kans dat dit doel wordt bereikt, wordt geschat op slechts 10% en met het geagendeerde beleid zelfs maar 5%. 

Fossiele transportbrandstoffen blijven naar verwachting dominant in 2030 
Het PBL verwacht dat in 2030 dat circa 14% van het totale energieverbruik van de binnenlandse mobiliteit (426 PJ) zal bestaan uit duurzame biobrandstoffen die in het wegvervoer worden ingezet. De inzet van elektriciteit wordt geraamd op ruim 11%. Dat betekent dat fossiele brandstoffen in 2030 nog steeds een dominante rol zullen spelen in de energiemix voor mobiliteit. Voor zero-emissie mobiliteit in 2050 is dus nog een lange weg te gaan. 

Productiecapaciteit en investeringen in duurzame biobrandstoffen
Duurzame biobrandstoffen kunnen helpen om de klimaatdoelen op betaalbare wijze te bereiken. Opschaling is op korte termijn ook mogelijk, want duurzame biobrandstoffen zijn inpasbaar in de bestaande tankinfrastructuur en verbrandingsmotoren. Ook is er voldoende beschikbaarheid/ Met de huidige productie van de NVDB bedrijven kan in 2030 zo’n 35% van het energieverbruik in binnenlandse mobiliteit worden ingevuld. Door recente investeringen zal deze capaciteit de komende jaren bijna verdubbelen. 

Geen tijd te verliezen; versnel duurzame oplossingen voor mobiliteit
De inzet van duurzame biobrandstoffen en andere oplossingen voor duurzame mobiliteit, zoals elektrisch rijden, moet worden versneld. Biobrandstoffen zijn niet alleen nodig voor de doelstellingen in 2030, maar ook voor een klimaatneutrale mobiliteitssector in 2050. Na 2030 zal de inzet zich meer moeten concentreren op scheepvaart en luchtvaart. Het is dan ook positief dat het kabinet hierop inzet in de Klimaatnota 2024 en de Energienota 2024 inzet. Nu moet echter concreet worden ingezet op een versnelling voor het halen van de doelen in 2030. Daarom doen wij een dringende oproep tot:

  • Verhoging van de sectordoelstellingen en verlenging t/m 2040 voor energie in vervoer, om de investeringsbereidheid te vergroten. Met de implementatie van de Richtlijn hernieuwbare energie (RED3) voor de deur, kan hier al snel invulling aan worden gegeven.
  • Benutting van duurzaam beschikbare biogrondstoffen met een urgentie voor de uitwerking van de aangekondigde biogrondstoffenstrategie en het actieplan voor duurzame koolstof.
  • Inzet van fiscale instrumenten, zoals accijnsdifferentiatie, om hernieuwbare brandstoffen aantrekkelijker te maken dan fossiele alternatieven.